Bijen

Wat bewonderwaardelijk kunnen bijen zijn. Van zonsopgang tot zonsondergang gaan deze beestjes van bloem tot bloem om de bloemetjes te bestuiven en stuifmeel te verzamelen om daar weer een heerlijke honing van te maken. Een mooie maar ook m.i. de meest nuttige insect die we kennen.

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

bijen

Door hun continue behoefte om stuifmeel te verzamelen om hier honing van te maken is het voor vele bloemen, planten en bomen van essentieel belang voor de bestuiving. Als er bijvoorbeeld geen bijen meer zouden zijn, dan zou deze bestuiving niet meer gebeuren en dat zou catastrofaal zijn voor de natuur. Daarom zijn bijen zo belangrijk, omdat planten, bomen en bloemen simpelweg zich niet meer kunnen voortplanten en uit eindelijk zullen verdwijnen.

Hoe herken je een bij?

Er zijn vele insecten die veel op bijen lijken, maar het niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan de wespen en hommels. Maar hoe herken je een bij? Door goed te kijken zie je al gauw dat een bij een andere vorm heeft. Zo is een hommel een dikke pluizige bol en een wesp juist weer heel slank en minder harig. Een bij zit hier precies tussen in.

Is bijen honing gezond?

Natuurlijk is bijen honing gezond voor je lichaam. Het helpt het lichaam mee om een goede immuunsysteem op te bouwen en voor vele kwaaltjes kan het heilzaam werken. Het helpt bijvoorbeeld goed tegen keelpijn, hoestbuien, verkoudheid en het helpt ook goed tegen problemen met je spijsvertering. Dit is nog maar een kleine greep van waar bijen honing gezond voor is.

Is bijen honing gevaarlijk?

Bijen op honingraad

Of bijen honing gevaarlijk is hangt een beetje van je leeftijd af. Baby’s kun je beter niet laten eten van honing omdat er een kans bestaat dat er botulisme in de honing kan zitten. Dit is een soort gif die een bij tijdens het drinken aan een water kan mee nemen. Hoewel een bij natuurlijk niet zoveel water drinkt is evengoed de gifstof zeer gevaarlijk en kan een hele lage dosis allemaal vervelende bij werkingen geven zoals diarree en dorstigheid. Uit eindelijk kan er zelfs een verlamming optreden en zelfs met dodelijke afloop.
Dat klinkt wel naar voor zo’n heerlijke zoetstof die we zomaar door onze thee heen roeren, of heerlijke boven op onze Griekse yoghurt doen met walnoten. Gelukkig zijn de meeste mensen na hun baby tijd resistent tegen deze gifstof, dus je kunt honing zonder hier van ziek te worden gebruiken.

Zijn bijen gevaarlijk?

Bijen zijn over het algemeen zeer vriendelijke beestjes, maar bijen kunnen zeker ook gemeen steken. Een bijensteek is best wel vervelend en sommige mensen kunnen hier zelfs allergisch op reageren.
De allergische reactie is zelfs in verschillende klasse ingedeeld en je kunt daarin zelf wel zien dat bijen gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.

Deze tabel is afkomstig van wikipedia:

Klasse criteria
0 Lokale zwelling > 10 cm, > 24 uur. (Dit heet dan een ‘ernstige lokale reactie’ maar is nog niet allergisch.)
I Gegeneraliseerde urticaria, jeuk, malaise, angst
II Klasse I plus Angio-oedeem of twee of meer van de volgende symptomen: misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, duizeligheid of druk op de borst
III Klasse I of II en Dyspneu (ademnood), piepende ademhaling, stridor, of twee of meer van de volgende symptomen: slikproblemen, niet goed kunnen spreken, heesheid, slapte, verwardheid, gevoel van naderend onheil
IV Klasse I-III en twee of meer van de volgende symptomen: hypotensie, flauwvallen, bewusteloosheid, incontinentie, cyanose

Het is niet normaal te noemen dat een bij zomaar zou gaan steken. Meestal is de situatie voor de bij bedreigend, dus een goede tip is om niet met je armen naar een bij te gaan slaan, wat je misschien uit automatisme zou gaan doen, maar doe juist helemaal niets. Een bij gaat vanzelf wel weg.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Bijen, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share Button
This entry was posted in Natuur and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.