DLNA Media Server Software

Als je SMART TV of Media player DLNA en Upnp ondersteunt, kan het handig zijn om een DLNA / Upnp server te draaien op de computer waar je al je bestanden hebt staan, zodat je de media zoals foto’s, Muziek en video kunt afspelen op deze apparaten. Hieronder allemaal programma’s die je opweg kunnen helpen met het delen van je bestanden.

Plex Media Server

Dit is een browser gerelateerde DLNA server. Redelijk makkelijk te configeren en werkt op verschillende besturingssystemen zoals Windows, Mac OS X, Linux en om NAS apparaten. Door een account aan te maken kun je de media bestanden ook buiten huis goed benaderen en bestanden zijn goed te delen met anderen. Plex Media Server is gratis voor gebruik.

Officiele website: plexapp.com

download pagina: plexapp.com/getplex


MythTV

Deze mediaserver is voornamelijk ontwikkeld voor Linux Distro’s, maar er zijn tegenwoordig ook versies in omloop voor MAC. Dus jammerlijk genoeg niet voor Windows. MythTV is al sinds 2002 en is altijd bezig met het optimaliseren en ontwikkelen van het DLNA programma.

Officiele website: mythtv.org

Download site: mythtv.org

Windows Media Player

Media server SoftwareEen standaard DNLA server zit ook in Windows 7. Hiervoor moet je via de mediaplayer even aangeven dat er gestreamt mag worden. Daarnaast kunt je door een bepaalde map te openen aangeven dat je deze wilt opnemen in de bibliotheek. De bestanden worden dan via de Media player zelf gedeeld via DLNA en Upnp. Media server software

Officiele website: microsoft.com

download pagina: microsoft.com


Tversity

Een DLNA mediaserver waarvan de makers twee smaken hebben uitgebracht. Een basic en een Pro versie, waarvan in beide gevallen een bijdrage wordt gevraagd. Het verschil tussen beide is dat met de pro versie extra webcontent is toegevoegd. Hier moet je b.v. denken aan extra TV streams zoals CNN, MTV, ESPN en nog veel meer. Basic is $3,99 en Pro $19,95. Ik heb deze zelf niet uitgeprobeerd, dus of het het geld waard is, zou ik niet weten. Tversity is alleen geschikt voor windows computers.

Officiele website: tversity.com

Download pagina: tversity.com/download


>

MeediOS

Deze gratis opensource mediaserver voor de windows besturingssystemen is nog steeds in ontwikkeling, maar al klaar voor het publieke gebruik. De ontwikkelaars beloven een snelle en makkelijke installatie en voor de rest makkelijk in gebruik.

Officiele homepage: meedios.com

Download pagina: meedios.com

Allshare

Een fijn programma, en zoals de naam van het programma zelf al zegt is Allshare een programma een DLNA server waarmee je vrijwel alle bestanden kunt delen. Nadeel kan zijn dat de minimale systeemeisen redelijk hoog ligt met een minimale processor snelheid van 2.33GHz en 2Gb aan intern geheugen.

Officiele homepage: samsung.com

Download pagina: Allshare

XBMC

Deze media server is geschikt voor Windows, Mac en Linux.

Officiele homepage: xbmc.org

Download pagina: sourceforge.net/projects/xbmc


>

Vuze

Media server softwareEen bittorrent cliënt is deze lijst? Ja zeker! Vooral als je MKV bestanden via Upnp of DLNA wilt steamen is deze Torrent cliënt een prima server om dit te doen. Vele servers hebben moeite met het spelen of streamen van MKV bestanden, maar als je net een nieuwe Smart TV hebt gekocht, wil je natuurlijk wel wat anders dan eenvoudige AVI/DivX bestanden bekijken. Activeer de Device Playback en daarop volgens zul je je Smart TV in de lijst zien staan. Sleep vervolgens de video bestanden hier naartoe als je deze af wilt spelen via DLNA of Upnp. Dit heb ik alleen kunnen testen met een Smart TV van Samsung. Met Playon HD2 is het niet gelukt.

Officiele homepage: vuze.com

Download pagina: vuze.com

DLNA Media Server Software

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (10 votes cast)
DLNA Media Server Software, 4.1 out of 5 based on 10 ratings
Share Button
This entry was posted in DLNA and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to DLNA Media Server Software

 1. Fred Mathot says:

  Ik heb geprobeerd om plexapp te gebruiken, maar ondanks dat er staat dat de server gratis is zie ik geen kans om het op een van mijn apparaten geinstalleerd en draaiend te krijgen. Ik ga dus ook niet eerst betalen om dan erachter te komen dat het niet werkt.
  Het zal waarschijnlijk wel aan mij liggen want er blijkt in de praktijk geen van de oplossingen te willen werken. Het is gewoon niet duidelijk wat je wel moet doen of niet moet doen om iets werkend te krijgen. Moeten er bijvoorbeeld poorten geopend worden in de router. Vaak wordt dat wel genoemd maar waarom en hoe is dan een raadsel. Ook de gevolgen ervan worden nooit eenduidig en helder beschreven. Dus het nut van informatie hierboven is alleen voor nerds en wordt nooit helder en afgerond beschreven voor een “heel geïntereseerde leek”.
  Nogmaals uw stuk is daar zeker niet enig in. Ik ben er aan de hand van diverse bladen, webartikelen en zelfs gebruikaanwijzingen al meerdere keren aan begonnen, maar je loopt altijd vast omdat de informatie nooit volledig is. Het enige dat ik wil is dat alle media van alle apparaten op alle apparaten afgespeeld kunnen worden. In ieder geval binnen het thuisnetwerk. En als extra het benaderen van de nas van extern zonder dat iedereen erbij kan. Het blijft gokken of het veilig is.
  Zomaar een harte kreet naar aanleiding van uw poging om ons te helpen. Blijf dat vooral proberen.
  Met vriendelijke groet
  Fred Mathot

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)