DNS servers Wat is het en hoe stel ik deze in?

Wat zijn DNS servers

DNS servers zijn erg belangrijk op het wereldwijde web omdat een website op het internet niet een domeinnaam is maar een nummer. Een IP-adres zoals we dat eigenlijk noemen. Hoewel wij het heel normaal vinden om bijvoorbeeld in te tikken: www.google.nl, zou je browser van zichzelf uit niet weten waar je nou precies naartoe wilt. Hierbij worden de DNS servers geraadpleegd waar de domeinnaam www.google.nl naartoe moet verwijzen. In de DNS servers staat www.google.nl gekoppeld aan het IP-adres 74.125.195.94 waardoor je in contact komt met de daadwerkelijke startpagina van Google.

Hoe stel ik de DNS servers in?

DNS Servers

De DNS servers worden door je internet provider meestal automatisch toegewezen, en krijg je standaard de DNS Server gegevens van je eigen internet provider. Bij een standaard installatie van je netwerkkaart staat het ontvangen van deze gegevens bij alle bekende besturingssystemen op automatisch.

Hoewel je van je provider deze gegevens standaard toegewezen krijgt, kun je ook alternatieve DNS Servers gebruiken. Deze dien je dan handmatig in te stellen op je computer bij de eigenschappen van je (draadloze) netwerkkaart. Meestal te vinden bij de IPv4 configuratie.Waarom andere DNS Servers instellen?

Het kan erg handig zijn om een andere DNS server te gebruiken dan die van je eigen provider. Het wil wel eens voorkomen dat je provider een storing heeft in zijn DNS Servers waardoor je wel verbinding hebt, maar geen data verkeer mogelijk is. Door dan een andere DNS Server in te stellen kun je weer een website bezoeken.

OpenDNS is een DNS dienst waarbij je zelf kunt aangeven welke domeinnamen onbenaderbaar zouden mogen worden. Denk hier vooral aan websites waar seks, geweld, gokken en adware op voorkomt. Je kunt op categorie aangeven waar je jezelf en anderen voor wilt beschermen. Hiervoor moet je wel jezelf aanmelden bij OpenDNS om die instellingen voor jou van toepassing te laten worden.

DNS Servers

OpenDNS
208.67.222.222
208.67.220.220

Website: opendns.com

Google DNS
8.8.8.8
8.8.4.4

Website: developers.google.com

Advantage DNS
156.154.70.1
156.154.71.1

Website: dnsadvantage.com

ScrubIT
67.138.54.100
207.225.209.66

Website: scrubit.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
DNS servers Wat is het en hoe stel ik deze in?, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Share Button
This entry was posted in IP Adressen, Overig. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *