Poorten openen op modems

Poorten openen op modems om sommige apparaten of programma’s goed te laten werken, of om via een andere internet verbinding toegang te willen krijgen tot een apparaat die je thuis hebt staan vergt in sommige gevallen een extra stukje inzicht over waar je mee bezig gaat.

Poorten openen op modems, is het gevaarlijk?

Poorten worden op modems en routers extra gesloten, omdat als alle poorten standaard open zouden staan, ook ongewenste internet gebruikers toegang kunnen krijgen. Het is dan ook vereist te zeggen dat het niet verstandig is om onnodig poorten te openen, en als je het doet, de software en/of het te willen benaderen apparaat te beveiligen met b.v. een gebruikersnaam en wachtwoord.

Hoe zit dat met openen van poorten


Handig is het om een klein beetje te vertellen over het principe van openen van poorten. Iedere internet provider geeft zijn klant op een modem een zo geheten publiek IP adres, zodat het modem verbinding kan maken met het internet. Als het modem een ip adres heeft gekregen is het modem ‘online’ en ervaart deze al een verbinding met het internet.
Natuurlijk wil je niet alleen met een modem online zijn, maar met een apparaat zoals een PC, Ipad, smartphone etc… Echter om op internet te kunnen met dat apparaat moet deze verbonden worden met het modem. Dit gaat draadloos of met een netwerkkabel. Als het apparaat verbonden is, krijgt het apparaat een lokaal IP adres, zodat je hiermee toegang krijgt tot het internet. Omdat alle poorten meestal standaard dicht zijn, kom je niet verder dan de modem, maar stel dat je een programma hebt draaien op 1 van de 3 computers? Hoe krijg je dan toch verbinding met die computer met dat ene speciale programma waar je bij wilt? Hiervoor heb je dus een poort nodig waar je een in/uitgang mee maakt om daardoor het verkeer te laten lopen.


Waar open ik een poort?

Modems hebben een modempagina waar je het openen van poorten kunt in en uit schakelen, maar hoe kom je op zo’n modempagina. Ten eerste moet je weten wat de standaard gateway is. Deze kun je makkelijk opvragen om via het startmenu – Bureau-accessoires – Opdrachtprompt te gaan zoals op de afbeelding.


Typ is het zwarte scherm ipconfig en je ziet b.v. het volgende:

 

Wat bij Standaardgateway staat kun je intikken in de adresbalk van je internetbrowser, daar zou je moeten kijken naar de mogelijkheid om poorten te kunnen openen. Dit is bij elke modem weer anders!

Een voorbeeld met een nieuwsgroep programma sabnzbd


Sabnzbd is een programma om via nieuwsgroepen te kunnen downloaden. Best wel handig als je niet thuis bent je wel een download kunt starten. Om deze webbrowser gebaseerd programma te willen benaderen van buitenaf moet je eerst je modem bekend maken met de computer waar je dit programma op hebt draaien.
In de vorige afbeelding zien we ook een IPv4-adres staan, wat het lokaal IP adres is. Bij de instellingen van het programma komen we al gauw er achter dat poort 8080 de poort is wat sabnzbd gebruikt. Als je dus thuis bent en je tikt in je browser 192.168.2.7:8080 kom je in het programma terecht. Maar als je via een andere internet verbinding 192.168.2.7:8080 in tikt gebeurd er helemaal niets en kan de browser uiteindelijk de webpagina niet weergeven. Dit komt omdat het lokaal IP adres achter het publieke ip adres verstopt zit (achter de modem).
Op het modem kun je aangeven dat alle verkeer wat op de publieke IP adres binnen komt met poort 8080, wordt door gezet naar het lokaal IP adres. In onderstaande voorbeeld is 192.168.2.6 het lokaal IP adres.


In plaats van het lokaal IP adres te gebruiken, gebruik je op een andere internet verbinding het publieke IP adres. Overigens is jou ip-adres (als je thuis bent): 54.145.83.79 dit zou dan b.v. in jou geval 54.145.83.79:8080 zijn wat je zou kunnen intikken om verbinding te kunnen maken. Als je het goed hebt gedaan, kun je sabnzbd benaderen en hiermee werken.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Poorten openen op modems, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share Button
This entry was posted in Modems and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.